Tilda nyuszi tutorial

Két éve ősszel találtam rá a Tilda könyvekre. Szerelem volt első látásra.  A színek, a formák ... óóh és azok a hangulat képek. Imádtam és alig vártam, hogy szép anyagra találjak és első körben kis fiaimnak varrjak valami kis állatkát. Azóta született maci, béka, tyúk, de a tuti befutó a nyuszi volt, amit Marci mindenhova cipel magával, azzal alszik, úgy álatlában a nyuszi segíti át őt a nehézségeken :)

Bevallom őszintén férjem ötlete volt a 'ikea nyúl'. Ő mondogatta, hogy milyen jó lenne ha bárki tudna ilyen nyuszit csinálni a kis gyerekének, akár úgy is ha nincs otthon varrógépe. Így született meg a 'fejezd be magad nyúl', amit ha valaki megvásárol a FABulous Textil boltban csupán 1800 ft-ért és van otthon egy varrótűje, kis varrócérnája akkor az itt található segédletet követve el tudja készíteni a nyuszkót. Nagyobb lányok akár besegíthetnek és a közös munkából örökre szóló élmény születhet.

Akkor kezdjük!

A megvásárolt csomagban a következőket találod:

- test, kezek, lábak, fülek félig készre varrva,
- 32 gr vatelin töltet (Vilene, Öko- Tex 100),
- rózsaszín és barna himző fonal az orrnak és a szemnek.

Amire ezeken felül szükséged lesz:
- egy jó olló,
- varrótű,
- varrócérna,
- egy hurkapálcika.

A test már körbe van vágva, ez legyen a minta a többi testrésznél. Vágd körbe a kezeket és a lábakat úgy, hogy 2-3 mm-es szélt hagyj a varrásvonal mellett.



A kivágott alkatrészeket most kifordítjuk. A test kifordítása a legegyszerűbb. Benyúlunk és a nyuszi fülét megragadva a színére fordítjuk a testrészt. A kezekhez és lábakhoz kell a hurkapálcika. Ahogy a képen látszik, kicsit hurkásra pöndörítjuk a vékonyabb test részeket és a végétől indulva elkezdjük befelé nyomni az anyagot. Ahogy haladunk felfelé a kezünkkel mindig igazítsunk rajta.












Ha mindent kifordítottunk, akkor a hurkapálcikát használva - dugjuk bele az alkatrészekbe és - simítsuk végig belülről az összes varrásvonalat. Ez után vaslajuk meg a kezeket, lábakat és a testet is. A kezeknél és a testnél hajtsunk vissza 1 cm-t és így vasaljuk meg. Így sokkal könnyebb lesz megvarrni.


Most segíthetnek igazán a nagyobb gyerekek. A vattát kisebb darabokra tépkedve újra a hurkapálcikát használva kitömjük a testrészeket. Ahogy haladunk felfelé annyi helyet hagyjunk a végén, hogy majd össze tudjuk illeszteni a részeket. Kb 1 - 1,5 cm maradjon üresen. Azt javaslom először tömjük ki a kezeket, lábakat és a maradék vatta menjen a testbe.



Most vegyünk egy nagy levegőt ... és uccu neki helyezzük be a lábakat a test alsó részébe. A lábból is kb 1 - 1,5 cm-t varrjunk el. A test két szélén fél centit csipjünk el. Én hurok öltéssel rögzítettem két irányból is végig varrva.



Most pozícionáljuk be a kezeket és rejtett öltéssel rögzítsuk jobbra és balra.


Már csak a nyuszi arca van hátra. Hímezzünk neki orrot és szemeket.



Készen vagyunk! Nem baj ha nem lett tökéletes, mi csináltuk és ez a lényeg. Higyjétek el, hogy minden varrás közbeni, orrunk alatt elmormogott szitkozódást, visszabontást és küzdelmet megér ha látjuk a munka végén a gyerekek arcán a boldogságot és a ragaszkodást.

Megjegyzések

  1. nagyon jó kis leírás, köszönjük, nekem még az a fajta karfelvarrás a másik kedvencem, amikor gombbal rögzítjük a karokat ;) Nemrég én is készítettem a blogomban nyulat keresztelőre. Nagyon egyedi kis ajándék lett sztem!!!

    http://kreatvkritika.blogspot.com/2011/03/mostanaban.html

    Ja és csináltam már férfiingből is :D remélem nem baj, h belinkelem :)

    http://kreatvkritika.blogspot.com/2011/02/ferfiingek-ujjaszuletese.html

    VálaszTörlés
  2. Tetszik az ötlet, hogy az anyagjaid mellé mintát is adsz...úgyis mindenütt Tilda őrület van.

    VálaszTörlés
  3. már naggggyon régóta keresem ezt a mintát és szenzációs ötletnek tartom, hogy készen adod az anyagot is hozzá... nekem nincs varrógépem és a kézügyességem sem az igazi, mégis belevágnék.. kézzel varrva is szép lehet a nyuszi?

    VálaszTörlés
  4. Franciska, úgy érted, hogy nem az alapcsomagot vennéd, hanem kézzel készítenéd az egész nyuszit? Az is szép lehet, de nagy meló az biztos :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szabásminták tárca/táska keretekhez

Tulipános, 6 zsebes tavaszi/nyári táska elkészítési leírás és ingyenes szabásminta ~*~ Tulip Bag with 6 pocket free pattern and tutorial

Ovis hátizsák - SK