Furfangos tárca, kártyatartóval - elkészítési leírás *** Tricky purse with card holder TUTORIAL

Nagyon régóta szemezek már ezzel a tárca típussal. Végre eljött a megfelelő pillanat, hogy elkészítsem, kipróbáljam. Nekem nagyon tetszik maga a tárca: a forma, a szegély (a bankkártya tartó óta ferde pánt mániás lettem :) ), a nyitódás, belül a külön megvarrt csatos tárca. Lehet variálni a díszítést, a külső fő anyag nagyon szépen mutat, ha szabva van, foltvarráshoz ideális felület, de belül is elfér némi kis "csicsa", szalag, csipke, bármi ami nem túl vastag.

Nálam most két variáció készült, egy kívül egyszerűbb, de belül csipkével és szalaggal díszített és egy olyan aminek a belseje letisztult, a külső fő rész viszont csíkokból szabott.







Kész méret: 12,5 x 11,5 x 4,5 cm

A szabásminta két oldalát innen lehet letölteni: 1. oldal és 2. oldal.
(Elnézést, a bőr pántok helyét elfelejtettem feljelölni, a héten amint a nyomtató közelébe kerülök pótolom a hiányosságot, addig is: a kicsi rész a széltől 3,5 cm-re kezdődik, a hosszú rész a széltől 2,8 cm-re kezdődik.)

Szükséges anyagok:

- 1 db külső fő rész,
- 1 db közbélés a külső fő részhez,
- 2 db bélés rész a belső csatos tárcához,
- 2 db közbélésbelső csatos tárcához,
- 1 db bélés rész a bankkártya tartó részhez,
- 1 db közbélésbankkártya tartó részhez,
- 1 db 10 cm-es nagy kapcsos tárca keret,
- kb. 80 cm 4 cm széles ferde pánt,
- opcionális díszítés: csipke, pamut szalag.


A közbéléseket mindig az anyagvastagság szerint válasszunk. Jelen esetben én Tilda anyagokkal dolgoztam, így a külső fő részt S320-szal vasaltam be, a bankkártya tartós bélés részt ragasztós szövött közbéléssel, a csatos tárca külső oldalát felvasalható vlies-zel és bevarrható közbéléssel erősítettem. A közbélések alkalmazásáról a webshop-ban a termékek alatt található részleteknél találtok részletes információt.

Elkészítési leírás:

1. Beragasztjuk az említett alkatrészeket a közbélésekkel.


2. A bankkártya tartóhoz való belső bélés részt behajtogatjuk a képen látható méretek szerint és megvasaljuk.


3. A bankkártya tartóhoz való belső, bélés rész oldalát levarrjuk keskenyen, 2-3 mm szélesen, így rögzítjük a hajtásokat.


4. A csatos tárca rész külső felének (vlies-zel vasalt) fonákjához 2-3 mm-es varrásszélességgel hozzávarrjuk a bevarrható közbélést. Most varrjuk fel a pamut szalagot ha a külsejére szeretnénk tenni.


5. A vlies-zes, bevarrós közbéléses részt ráhelyezzük a bankkártya tartós bélés részre (szín színnel szemben) és a képen látható módon összevarrjuk a kettőt egy 7 x 3 cm-es téglalap alakú varrással.



6. Most a csatos tárca részt félbehajtjuk, belül elrendezgetjük a bankkártya tartós bélés részt, hogy ne varrjunk majd rá) és összevarrjuk a két oldalát.


7. Összefogjuk a tárca oldalának alsó részét és a talp rész oldalát és egy varrással (4-5 mm-es varrásszélesség) bezárjuk a nyílást.



8. Összevarrjuk a tárca rész bélésének az oldalát is. 


9. Zárjuk a kis nyílásokat a bélésen is.


10. A tárca rész külső oldalát úgy fordítjuk, hogy a színe legyen belül, a bélés résznek a színe legyen kívül. Helyezzük a külső részbe a bélést és igazgassuk el a bankkártya tartó részt, hogy véletlenül se varrjunk rá sehol.


11. Igazítsuk a felső szélt és tűzzük össze gombostűvel a tárca rész külső felét és a bélést. Mivel a fém keret 10 cm hosszú, nem árt ha most lemérjük a 10 cm-t és a közbélésre jelöljük. Így biztosan jó lesz a tárca mérete.



12. Varrjuk össze a tárca felső szélét úgy, hogy az egyik hosszú egyenes részen hagyjunk nyitva egy 7-8 cm-es részt. A varrás elején és végén erősítsünk el.



13. Vágjuk le a varrásszélességet és csípjük be a sarkoknál.


14. A felső részen hagyott lyukon keresztül fordítsuk a színére a tárcát.


15. Igazítsuk el a sarkokat és vasaljuk meg a tárcát.

16. Tűzzük meg keskenyen a tárca felső szélét és ezzel a tűzéssel zárjuk a lyukat is.



17. Most jön a csipke díszítés. Ha keskeny a csipkénk (mint nekem) akkor ne a tárca széléhez igazítsuk hanem egy kicsit lejjebb, hogy látszódjon is valami belőle. Számoljunk a fém keret felső részének szélességével.


18. A fő anyagra jelöljük át a bőr pántok helyét és varrjuk fel őket. Én hímző fonalat használtam.





19. Illesszük össze a fő anyagot és a bélést, gombostűvel rögzítsük és keskenyen (2-3 mm-es vsz.) varrjuk össze őket.


20. Ha több darabból lesz a ferde pántunk akkor varrjuk össze őket.



21. Ha szabott ferde pántunk van akkor vasaljuk be.


22. Most szegjük el a pánttal a tárca szélét. Az összevarrt rész jó ha nem az elejére esik. Kezd el felvarrni a pántot 5 mm-es varrásszélességgel (a pántból hagyj szabadon 4-5 cm-t) és a fő anyag szélétől 5 mm-re állj meg és erősíts el.


23. A képen látható módon hajtsd vissza a szalagot kb. 45 fokban.


24Majd a fő anyag felső széléhez igazítva hajtsd le a szalagot.


25. A fő anyag felső szélétől 5 mm-re indítsd a varrást, elerősítéssel. Az előbbi utolsó és a mostani első öltésnek egy pontba kell esnie.


26Ha varrtál pár centit akkor a tűt hajtsd bele az anyagba és ellenőrizd le, hogy egy pontba esnek-e az említett öltések, szép-e a sarok. Ezt kell látnod ha jó:


27. Így haladj végig az utolsó sarokig. Ha ideértél akkor a sarok hajtást gombostűzd meg és mérd meg mennyi ferde pántra lesz még szükséged. A varrásszélességgel is számolj. Ha megvan akkor vágd le a felesleges pántot.


28. Varrd össze a pánt végét az elejével. A varrásszélességeket hajtsd szét és a körmöddel húzd meg.


29. Fejezd be a pánt felvarrását a tárca színére.


30. A színéről tűzzük meg keskenyen a pántot.


31. Igazítsuk a helyére a fonák oldalon a szalagot, a sarkakat és férceljük körbe.



32. Rejtett kézi öltéssel rögzítjük a szalagot a fonák oldalon.



33. Végül varrjuk fel a fém tárca keretet. Először készítsünk egy rögzítő öltést középre. Ezt majd kiszedjük ha a bevarrásnál ideérünk. Hímző fonallal és egy szállal dolgozunk.


34. Jobb kezesek jobb oldalról kezdjék el bevarrni a tárcát a fém keretbe. Bal kezesek a másik oldalról kezdjenek.


35. Ha átértünk a másik oldalra, akkor a képen látható módon öltsünk ki. Ennél a keretnél bárhogy máshogy próbálkozunk megszorul a tű.


36. Most a keret 'V' széle alatt helyezzük át a tűt a belső oldalra.


37. Induljunk vissza, próbáljunk mindig a már meglévő öltések kezdő és végpontjaiba ölteni. Ha ez sikerül akkor belül egy szép, egyenes varrás vonalunk lesz.


38. A végén próbáljuk a csomót a kerethez minél közelebb készíteni.





Remélem tetszett :) Ha van kedved írj hozzászólást, köszönöm!


Megjegyzések

  1. Kedves Szilvi! Csodás lett! Nagyon jó, hogy fényképekkel részletesen dokumentáltad a leírást, így majdnem olyan, mintha "élő adásban" követnénk a tárca elkészítést!
    Köszi szépen!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik :) Nagyon törekszem a részletes bemutatásra, hogy tényleg követhető legyen a munka menete :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szabásminták tárca/táska keretekhez

Tulipános, 6 zsebes tavaszi/nyári táska elkészítési leírás és ingyenes szabásminta ~*~ Tulip Bag with 6 pocket free pattern and tutorial

Ovis hátizsák - SK