Halacska tárca fém kerettel *~* Fish purse with metal frame

Hétről hétre egyre több hétvégénkre kerül varrós program, gondolom nálatok is gyűlnek az idei programok. Szeretnénk igazán kerekké tenni a készülődést egy stílusos evőeszköz tartóval :)



Kész méret: 23 x 13 cm

A szabásminta ingyenesen letölthető INNEN.

Szükséges eszközök és kellékek:

Elkészítési leírás:

1. Szabjunk ki a merevítő közbélésből két akkora darabot amire kényelmesen elfér a teljes halacska.


2. Ne kövessük el azt a hibát, amit én elkövettem, hogy levágunk a merevítő közbélésből. A következő képen látszik, hogy csak akkora darab közbélést hagytam amire a halacska testét készítettem el. Hagyjunk el a merevítő közbélés jobb oldaláról annyit, hogy a halacska feje kényelmesen elférjen és oda varrjuk fel az első anyagdarabunkat keskenyen (a másik felén a farokuszonynak is legyen még merevítő közbélés). Majd szabjuk meg ferdén a felvarrt anyagot.

Érdemes papírból vágni egy sablont és ahhoz igazítani minden anyag cikket így szép egyenletes lesz a munkánk és a két oldal is szimmetrikus lesz. Nem úgy mint az enyém :D


3. A ferdén megszabott részhez illesszünk egy másik anyag darabot és varrjuk őket össze. Mielőtt varrunk mindig fordítsuk át az új anyag darabot, hogy meggyőződjünk róla hogy kitölti azt a részt ahova szánjuk, nehogy rövidebb legyen lent vagy fent.


4. Ha felvarrtuk, fordítsuk át a helyére, vasaljuk meg és vágjuk le ferdén. Jöhet a következő anyag darab.






5. Tegyük rá a halacska sablont időnként az összevarrt anyagokra, hogy tudjuk mikor elég nagy a méret. A halacska testének kell kijönnie ebből az összevarrt darabból.


6. Mivel az elején lenyisszantottam a merevítő közbélésből, itt kellett mindegyik darabhoz két oldalt hozzávarrnom egy-egy darab merevítő közbélést. Ha ti meghagytátok az első képen mutatott nagyobb méretet akkor a tiétek pont jó.

A szabásmintáról át kell rajzolni az összevarrt anyag darabra, hogy mettől meddig ér a halacska teste és pont a berajzolt vonalakon kell felvarrni mindkét végére egy-egy darab anyagot, az egyik lesz a feje a másik a farokuszonya.


7. Kicsit már leigazítottam, hogy ne legyen olyan cifra.


8. Varrjuk ki a hátúszóját. Szabjunk egy dupla akkora anyag darabot és egy fele ekkora vlies-t.


Hajtsuk félbe az anyagot.


Varrjuk körbe a mintát.


Vágjunk le a varrásszélességből.


Fordítsuk a színére, vasaljuk meg.


Igazítsuk le a minta alapján.


9. A szabásminta alapján (amire rárajzoltuk a 7 mm-es varrásszélességet is) vágjuk ki a halacskát, ugyanekkora méretben a 2 db bélést is.

Az egyik oldalra varrjuk fel keskenyen a hátúszót.

A nyilak mutatják, hogy ezeknek a varrásvonalaknak passzolniuk kell a szabásmintához, hogy a halacska test mérete tökéletes legyen.

Most hímezzünk szemet vagy varrjuk fel a pici gyöngyöket.


10. Varrjuk össze a két fő anyagot úgy, hogy a halacska fejénél lévő varrásvonalnál kezdődjön a varrásvonalunk és a másik oldalon ugyanennél a varrásvonalnál legyen a vége (zöld nyilak).

Jelöljük át ezt a varrásvonalat a bélésre és varrjuk össze úgy mint a fő anyagot, de az egyik egyenesebb vonalon hagyjunk egy nyílást a kifordításhoz (kék nyíl).


11. Most tegyük rá a fém tárca keretet a halacska fej részére, a két végét a keretnek igazítsuk a varrás vonalunk két végéhez (zöld nyilak) és a keret külső ívét rajzoljuk fel a közbélésre.


A bélést és a fő anyagot színt színnel szemben helyezzük egymásba.


12. Varrjuk össze a halacska száját két részletben úgy, hogy a varrásszélességekre ne varrjunk rá azokat mindig hajtsuk el.


Vágjuk le a varrásszélességekből.


Fordítsuk a színére a tárcát a bélésen hagyott nyíláson keresztül, igazítsuk meg mindenhol, ha rendben van akkor bevarrhatjuk a nyílást. Vasaljuk meg.


13. Illesszük a fém tárca keretet a halacska szájához és készítsünk egy rögzítő öltést középre. Ezt majd szedjük ki ha a bevarrásnál ide érünk.

Sima hímző fonalat (perle) használok, egy szállal.


Kezdjük el bevarrni a tárcát a fém keretbe.


Ha átértünk a másik oldalra akkor indulhatunk vissza.


Belülről így néz ki.


Ha az legelső képen látható módon szeretnénk díszíteni a halacska testét, akkor varrjunk össze textil csíkokat:


.. és vagy így szabjuk ...



... vagy pedig így ...




Reméljük tetszett a bejegyzés :)
Ha van kedved írj hozzászólást, annak mi mindig nagyon örülünk!
Köszönjük, hogy itt jártál!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szabásminták tárca/táska keretekhez

Tulipános, 6 zsebes tavaszi/nyári táska elkészítési leírás és ingyenes szabásminta ~*~ Tulip Bag with 6 pocket free pattern and tutorial

Ovis hátizsák - SK