Csomózott viaszolt pamut zsinór karkötö

Ezt a csomózós technikát még a Művészbejáró hobby boltban sajátítottam el, ahol nagyon kedvesen és segítőkészen magyarázták el nekem, hogy hogyan és mit kell csinálnom. Mostanra megérkeztek a webshop-ba a várva-várt viaszolt zsinórok is, így kedvemre gyárthatom a karkötőket a fém fityegők kombinálásával. A legnagyobb előnye, hogy semmilyen kapocsra nincs szükségünk és teljesen személyre szabhatjuk az ékszert. Lássunk is neki, nem lesz bonyolult ígérem :)


Amire szükséged lesz:


Elkészítési leírás:
1. A tetszőleges színű viaszolt pamut zsinórunkból először szükséged lesz 2 x 40 cm-re az alaphoz. Ezután kell még belőle 2 x 1 méter a csomózáshoz. Majd egy 40 cm-es darab az állítható részhez.


2. A 2 darab 40 cm-es szálat félbehajtjuk és a képen látható módon hurkot készítünk a fityegőnk két felére, majd az asztal lapjához ragasztjuk, hogy ne mozduljon el. A dupla szálat kifeszítjük, így egyszerűbb lesz rajta csomókat kötni.

 
 
 

3. Kezdjük el a csomózást a képeken látható módon. A karkötőn lévő csomózott szakasz hosszát úgy tudjuk kiszámítani, hogy lemérjük a csuklónkat, ebből levonjuk a fityegő nagyságát, majd elosztjuk kettővel, mivel két oldalon készítjük a csomókat. Én még fél-fél cm-et levontam a végén, hogy legyen helye az állítható résznek. Itt az egy méteres szálunk kell majd. Ha jobbról kezdjük, akkor a következő csomó balról indul, tehát mindig felváltva csomózunk.

 




4. Ha megvan az a hossz amit az elején kiszámoltunk, csomózzuk el, gütermann-nal ragasszuk meg picit a csomót, nehogy szétjöjjön. Ezeket a csomókat mindig a hátoldalon kössük, hogy ne látszódjon majd. A megmaradt szálakat vágjuk le, kivéve az alapokat.



5. A fityegőnk másik oldalán csináljuk meg ugyanezeket a lépéseket.


6. Ha megvagyunk mindkét oldallal, akkor jön az állítható rész elkészítése. Nincs menekvés, újra csomózni fogunk. A végeken maradt dupla szálakat egymás mellé helyezzük, most ez a 4 szál lesz az alap, amire készítjük a csomókat. Ugyanaz a menete, mint az eddigieknél, itt is figyelnünk kell, hogy mennyi csomót készítünk. A lényeg, hogy a kezünkre pontosan jó legyen és ha összehúzzuk ne legyen olyan rész ahol csak a két szál (az alap) látszik. Készítés közben próbáljuk fel többször és addig csomózzunk amíg szükséges. Ha megvan a megfelelő hossz, akkor a belső felére csomót kötünk és szintén ragasztjuk is a tartósság érdekében.






Az alapnak használt szálak végére csomót készítünk. Fontos, hogy viszonylag nagyobb szálunk maradjon, mert így tudjuk csak állítani a karkötőnket. Ezután mindenhonnan vágjuk le a felesleget.





A végén így kell kinéznie a karkötőnknek :)


Ha bármi kérdésed lenne, nyugodtan írj a fabtextil@outlook.hu e-mail címünkre.






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szabásminták tárca/táska keretekhez

Tulipános, 6 zsebes tavaszi/nyári táska elkészítési leírás és ingyenes szabásminta ~*~ Tulip Bag with 6 pocket free pattern and tutorial

Ovis hátizsák - SK