12 cm-es, szögletes kerettel tárcát készítünk


A tárca mérete: 15 x 10 x 4 cm

A szabásminta ingyenesen letölthető INNEN.

Szükséges alapanyagok, kellékek:

Elkészítés menete:

1. Szabd ki az alkatrészeket.

2. A szövött közbélést helyezd a ragasztós (fényes) felével a fő anyag fonákjára  és vasald rá 3-as fokozaton, 12-14 másodpercen keresztül, nyomást gyakorolva az anyagokra. Javaslom, hogy egy már nem használatos – nem műszálas anyagból készült – párnahuzatot vagy lepedőt teríts a vasaló talpa alá és azon keresztül „ragassz”.

3. Helyezd a merevítő közbélést a fő anyag fonákjára (szövött közbéléssel beragasztott felére) és varrd körbe a két anyagot keskenyen (2 mm-es varrásszélességgel).4. Varrd össze a fő anyag alja vonalakat, majd hajtsd szét a varrásszélességet és tűzd meg a varrás vonalat keskenyen.5.  A bélés alja vonalát is varrd össze, de középen hagyj egy nyílást (8-9 cm, majd itt fogjuk a színére fordítani a majdnem kész tárcát). A nyílás elején és végén erősíts el.


6. Varrd össze a tárca két oldalát úgy, hogy fentről egy varrásszélességre induljon az első öltés, mutatom a fekete vonallal az oldalvarrás helyét.7. A bélés oldalát is varrd össze ugyanúgy mint a fő anyagot.


8. A tárca talpának elkészítéséhez fogd össze a tárca oldalát és a talp részt (zárd a kis nyílást) és rögzítsd 5 mm-es varrásszélességgel.

9. A bélés sarkai ugyanígy készülnek.


10. Tedd a bélést a külső részbe, színt színnel szemben. Illeszd egymáshoz a két oldalvarrás legelső öltését és tűzd össze gombostűvel a fő anyag és a bélés felső ívét.

11. Most két varrással készítsd el a felső varrás vonalat. Az oldal varrásszélességet elhajtva (erre semmiképpen ne varrj rá, mert akkor "húzni" fog a tárca oldala ha kifordítod), az oldalvarrás legelső öltésétől indulva varrd végig a felső ívet a másik oldalvarrás kezdő öltéséig.12. Az íves részeken és két oldalt vágd le a varrásszélességet. 2-3 mm maradjon. A bélésből, ami nincs közbéléssel ragasztva maradhat oldalt kicsit több, kb 5 mm.13. A bélés alján hagyott nyíláson keresztül fordítsd a színére a tárcát, majd varrd be a nyílást keskenyen.


14. Vasald meg a tárcát és a felső szélt tűzd meg keskenyen.15. A bevarráshoz sima hímzőfonalat használok, egy szállal.

Jelöld meg a tárca közepét mindkét felső vonalon és nézd ki magadnak a fém keret közepét is. Annak érdekében, hogy tökéletes legyen a szimmetria és hogy pontosan tudd elosztani a tárca bőségét (ha van) először készíts a fém keret mindkét oldalán két rögzítő öltést, egyet középre és egyet a bal oldalra. Én jobb kezes vagyok, jobbról kezdem majd bevarrni a tárcát a keretbe. Bal kezeseknek gondolom fordítva áll kézre. Ezeket a rögzítő öltéseket majd kiszedem mikor a bevarrásnál odaérek.16. Az oldalra kerülő rögzítő öltések előtt így igazítsuk a tárca oldalát a keretbe:17. Kezd el bevarrni a keretbe a tárcát.Mutatom, ilyen belülről:


18. Ha átértél a másik oldalra akkor indulhatsz vissza.
19. Így öltöm el a fonalat:Készen is vagyunk :)
Remélem tetszett :) Ha van kedved írj hozzászólást, köszönöm!
Szilvi

Megjegyzések

 1. Szilvi! Nagyon köszönöm! Érthető volt a leírás és a mellékelt fotók szuperül megmutatják a elkészítés menetét. Ilona

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Örülök, ha hasznosnak találod :)

   Törlés
  2. Szia!
   Örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra, tetszenek a kis tárcák!
   Lányomtól kaptam pár keretet (mind más méret, fazon), hogy varrhatok ajándékokat velük, amik el is készültek.
   Nekem csak egy bajom van, hogy a belsején az enyémnek ... hát hogy is mondjam, nem olyan szépek az öltések, mint a Tiéden.
   Mit lehetne tenni, hogy szebbek legyenek? Igazság szerint nagyon nehezen tudtam csak varrni,nehéz eltalálni a kis lukakat, bár nem igazán látszanak, és az ajándékozottaknak nagyon tetszettek.
   Köszönöm, él még a blogod?

   Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szabásminták tárca/táska keretekhez

Ovis hátizsák - SK

Tárca minták 7,5 - 8,5 cm-es íves kerethez