Ékszer készítés otthon, egyszerüen

Írtam már itt a blogon arról, hogyan kell az üveglencsés ékszereket elkészíteni, de arra gondoltam, hogy egy fotókkal kiegészített elkészítési leírást jobban szeret majd mindenki :)

A FAB Textil webshop-ban minden alapanyagot meg tudtok vásárolni, a medáltól, a ragasztón, a lencsén, a láncon keresztül a papír alapig és még azon is túl :) Sokféle méret, forma és szín közül lehet válogatni.

Ezt a nyakláncot készítjük most el:

Szükséges alapanyagok és kellékek:

- pillanatragasztó
- olló
- papírtörlő


Az elkészítés menete:
1. A lencse méretének megfelelően vágd ki a papír alapot.


2. Az asztalra egy újság lapot terítek és arra egy konyhai papír törlőt (az nem jó ha több réteg van az asztalon, mert ha túl puha a felület akkor beszorulhat a levegő a lencse alá, ami a kész ékszeren fényes foltként jelenik majd meg).

A kivágott papír alapra középre teszek egy nagyobb adag üveg ragasztót (3-4 csepp egy 30 mm-es minta esetén) és a középső nagyobb adag fölé, alá, jobbra és balra 1-1 cseppet (nem kell aggódni a mennyiségek miatt, a felesleg kifolyik majd a szélére, inkább több legyen mint kevesebb).

Mikor nyomom a ragasztót a flakonból, akkor ha buborék jön azt a törlőpapírba törlöm, ezt addig csinálom míg nem látom, hogy a tiszta ragasztó jön a flakonból.

Ha mégis buborék lenne a papír alapon lévő a ragasztóban akkor azt egy gombostű hegyével kihúzom a papír alap szélére.


3. Ráteszem a lencsét a papírra és csak annyira nyomom meg (1-2 másodpercig, nem nagyon, mert akkor nem marad elég ragasztó a papír és a lencse között és ez foltosodást okozhat), hogy a felesleges ragasztó kifolyjon oldalt. Talán úgy tudom a legjobban megfogalmazni a mennyiséget, hogy akkor jó ha már nem csúszik el a lencse a papíron.

Ha kifolyt oldalt valahol a ragasztó akkor kb fél perc után óvatosan odébb helyezem, hogy ne ragadjon a lencse a papír törlőhöz.

Ha valami nagyon nem sikerült és látod, hogy 'kikergethetetlen' levegő buborék van a papír és a lencse között ami csúnya foltként díszeleg majd akkor áztasd vízbe a lencsét a papírral együtt. Pár perc múlva szépen most le a maradék papírt és a ragasztót az üvegről. Így 'csak' a papír alap vész kárba, az üveg lencse újra használható.


4. Hagyom száradni 3-5 percig, majd óvatosan letörlöm a ragasztót a lencse oldaláról ha kifolyt valahol. Ha már így nem tudom letörölni akkor egy nedves ronggyal megdörzsölöm vagy olló élével levakargatom.
Hagyd száradni 20-30 percet. Ha valahol kilóg a papír a lencse alól azt nagyon óvatosan vágd le. Ne egy ívben az egészet, hanem kis részletekben, egyenes szakaszokban vágd le. Fontos, hogy ne feszítsd meg a papírt, mert lepattanhat a lencséről és akkor nem lesz szép.

5. A fém medál közepére tegyél zselés pillanatragasztót és ragaszd be a papír alapos lencsét.




60-70 cm Lánc, egy 'made with love' fityegő és már kész is van a nyakláncunk vagy egy kedves kézzel készített ajándék szeretteinknek. Ilyen egyszerű és nagyszerű :)


Ugyanezzel a technikával készülhet nagyon sokféle stílusban ékszer. Akár csak egy nyaklánc, egy gyűrű, egy fülbevaló vagy gyönyörű összehangolt szettek. Csak a képzelet szab határt:)










Minden alapanyagot megtalálsz itt: www.fabtextil.hu

Megjegyzések

  1. Nagyon köszönöm a leírást. Van annak jelentősége, hogy milyen vastagságú a papír?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ildi,
      Elnézést a megkésett válaszért. Én 160 grammos papírra nyomtatok.

      Törlés
  2. Lehet textilt is ragasztani a ragasztóval?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Anikó,
      Az Diamond Glaze üveg ragasztóval nem. A Gütermann ragasztóval igen: https://fabtextil.hu/spd/H613606/Gutermann-creativ-HT2-ragaszto

      Törlés
  3. Nagyszerű ez a leírás! A közeljövőben szeretnék én is valamilyen hasonlót készíteni magamnak. Egy kérdésem lenne jelenleg, hogy egy sima fénymásolólap is megfelelő erre a célra vagy speciális lapnak kell lennie, amit beleragasztok (pl. fényképhez való fényes lap)? Előre is köszönöm szépen! :) További sok sikert kívánok! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzsi,
      Elnézést a megkésett válaszért!
      A sima fénymásoló papír nem elég. Nem kell, hogy speciális legyen, de vastagabbnak kell lennie. Én 160 grammos papírt használok.
      Köszönöm a kedves szavakat :)

      Törlés
  4. Kedves Szilvi!

    Még a tavalyi munkáimból maradtak meg láncaim. A kérdésem az, hogy vajon szét lehet-e szedni a medált? Nem akartam neki esni, gondoltam, a biztonság kedvéért megkérdezem.

    Válaszodat előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Annamari,
      Én próbáltam sajátot szétszedni, de nem tudtam mivel a lencse és a fém medál közé nyúlni és szétfeszíteni.

      Törlés
  5. Szia!

    Nagyon tetszik ez a fajta ékszer készítés, és szeretném én is megpróbálni. Viszont nem gyári papír alapot szeretnék használni, hanem saját nyomtatottat. Azt akarom kérdezni, hogy lényeges, hogy milyen anyagú papírra legyen nyomtatva? (a ragasztás miatt). Előre is köszönöm a választ. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Funnyangel,
      Az a lényeg, hogy vastagabb papírt használj, én 160 grammos papírra nyomtatok.
      Szép napot :)

      Törlés
  6. Szia!
    Ha én szeretnék rendelni a Fab-textil-től lencsét és medált:Honnan tudom meg,hogy hány mm-es lencse illik az adott medálhoz?
    Előre is köszönöm a válszt!

    VálaszTörlés
  7. Szia!
    Én még sosem csináltam üveglencsés ékszert, de most szeretnék egy kotta mintás fülbevalót.
    Kérdésem: Hol lehet kotta mintás papír alapot venni? Jó-e az eredeti kotta papír ( az van nekem bőven) vagy valami speciális papír kell?
    Üdv és köszönöm előre is

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szabásminták tárca/táska keretekhez

Tulipános, 6 zsebes tavaszi/nyári táska elkészítési leírás és ingyenes szabásminta ~*~ Tulip Bag with 6 pocket free pattern and tutorial

Ovis hátizsák - SK