Egy makaront esetleg? *** Fabric Macaron DIY - 75 mm

A mai blog bejegyzésben makaront készítünk majd, mindenki megnyugodhat nem vedlek át gasztrobloggerré, ez a kis édesség 100% fitt, hízni senki nem fog tőle és még sütni sem kell :)

A férjem egy hete forgatja a kezében és azt kérdezgeti, hogy "Ez mire jó?!?!" Én meg mondtam neki, hogy "Hát nem mindegy az ha egyszer cuki és szép és jó ránézni?!?!" Na azóta azért már számba vettem a lehetséges funkciókat és arra jutottam, hogy tű tartónak, ékszeres kis tárolónak tökéletes. Ha van esetleg még javaslatotok szívesen vennénk (csak a férjem megnyugtatására :) ).



Kész méret: 8 x 3,5 cm

A szabásminta ingyenesen letölthető INNEN, de csupán 3 féle méretű kör kell hozzá, szóval ha van otthon körző akkor nem szükséges kinyomtatni.

Szükséges alapanyagok, kellékek:

- 2 db fő anyag, kör átmérő 12 cm,
- 2 db bélés, kör átmérő 10 cm,
- 6 db vlies, kör átmérő 10 cm (a felvasalható vlies-ből kellett nekem 6 darab, ha esetleg vastagabb vlies van otthon akkor nem kell ennyi, ki kell próbálni, hogy mennyitől lesz szép puha, íves a makaron)
- 6 db vlies, kör átmérő 7 cm (szintén vegyük figyelembe a vlies vastagságát)
- min. 25,5 cm cipzár,
- 2 db karton, kör átmérő kb. 7,3 cm,
- csipke szalag,
- filc,

(a piros cipzárt munka közben lecseréltem egy drapp színűre, mert az jobban ment a fő anyaghoz mint az idő közben kiderült :)

Elkészítési leírás:

1. Már egy ideje izgatta a fantáziámat a fém cipzár "home made" rövidítése. Hát szó mi szó elbogarásztam vele egy darabig, de a végeredmény szép lett.

Először is jelöljük be a cipzár szélén a kívánt hosszt, jelen esetben 25,5 cm. Majd a jelöléstől lefelé egy jó csípőfogóval csipkedjük ki a fogakat kb 2 cm hosszan.


2. A legnagyobb küzdésem a cipzár végéről a végzáró leszedése volt fogóval úgy, hogy ne sérüljön meg, hogy újra használható legyen.


3. Az utolsó fogak alá helyezzük a fonák oldalról a végzárót és szúrjuk át a kis tüskéivel a szövet részt.

4. Egy fogó segítségével hajtsuk le a kis tüskéket.


5. Hagyunk kb 1,5 cm-t a szövetrészből és vágjuk méretre a cipzárt.



6. Vasaljuk be a fő anyagot és a bélést a vlies-zel. Ne vasaljuk olyan sokáig, mint egyéb esetekben szükséges (12-14 másodperc), ha 5 másodpercig vasaljuk akkor még jó pufi marad.



7. Fércöltéssel varrjuk körbe a fő anyagot.


8. Tegyük középre a kisebb vlies-t.


9. Helyezzük középre a makaron alapot.


10. Majd húzzuk meg szorosan a cérnát és húzzuk rá a textilt a fém alapra. Ügyesen fogjuk le a cérnát hogy ne csússzon vissza és csomózzuk el.



11. Készítsük el a másik felét is.


12. Fogjuk a makaron széléhez a csipke szalagot és varrjuk fel. Igyekezzünk úgy ölteni, hogy a cérna lehetőleg alig látsszon.


13. Varrjuk fel a csipke szalagot a másik felére is.


14. Varrjuk össze a cipzár végét.


15. Varrjuk össze a cipzár elejét és végét.


16. Egy szalagdarabot varrtam fel a cipzárra rejtett öltéssel, hogy eltakarjam a varrásszélességet.



A piros cipzáras verziónál egy szövet darabbal takartam volna el belül a cipzár varrásszélességét. Szabjuk egy kb 5x5 cm-es textil darabot. Vasaljuk be úgy a széleit, hogy egy kb. 2 cm széles kis pántot kapjunk.




Majd ezt varrjuk a belső oldalra rejtett öltéssel.



17. Varrjuk fel egy szalag vagy csipke darabot a cipzár szélére. Az enyém kb 10 cm.


18. Varrjuk össze a makaront a cipzárral. Igyekezzünk úgy ölteni, hogy a varrás ne vagy csak minimálisan látszódjon.





19. Majd jöhet a másik fele is a cipzárhoz.



20. Most jön a belső fele. Ez persze annak megfelelően alakítható, hogy mit szeretnénk benne tartani. Én tű tartót terveztem, így egy kis csipke szalagot (2 x 28 cm), filcet (2 db 3,8x4,2 cm) szabtam. Ezeket varrtam fel középre és díszítettem pár témába vágó fém medállal.

A kartonra 7,3 cm átmérőt írtam, de varrás előtt mérjük le a makaron belső felét úgy. hogy a cipzár mellet hagyjunk el 3-4 mm-t, hogy legyen helye a kocsinak és a varrásnak.





21. Most újra férc öltéssel körbe varrtam a bélést és ráhúztam a textilt a karton lapra.



22. Most pedig bevarrjuk a bélést a cipzár belső felére. Megint igyekezzünk úgy ölteni, hogy a varrás ne vagy csak minimálisan látszódjon.




Tá-dáám, készen van a makaron:



Készült egy másik változat is, műanyag cipzárral, hogy tudjak véleményt írni.


A fém és a műanyag cipzáros is szépnek mondható, a fém cipzárosat többen elegánsabbnak ítéltük. Sokkal szebben áll a cipzár, ennek következtében a középső cipzáros rész picit magasabb. A varrás ... a műanyag cipzárral sokkal könnyebb volt dolgozni, de ez valószínűleg azért van, mert nem kaptam igazán szép, jó minőségű fém cippet. Az enyémnek a szövött része jó műszálas volt, oltári nehezen lehetett varrni, pláne a rejtett öltést, mikor éppen csak piciket kell beleölteni. Gyűszűvel boldogultam csak.
A lényeg, hogy a fém cipzárral szebb lesz a makaron, de próbáljatok olyan cipzárt venni aminek a szövetrésze puha pamut (már ha elérhető ilyesmi).

Remélem tetszett :) Ha van kedved írj hozzászólást, köszönöm!

Megjegyzések

  1. Köszönöm a leírást! :)
    Pár szem gyógyszernek (elsősegély készlet), bevásárlólocsi érmének (5cm-es méretű macaron), a mindig elkallódó hajgumiknak, aprópénznek a parkoló automatába, apró játékfiguráknak (a Kinder figurák jó szolgálatot tesznek a utazás, várakozás közben)

    VálaszTörlés
  2. Nem tudom, hogy belefér-e, de a lányom biztosan örülne egy fülhallgató tartónak.

    VálaszTörlés
  3. Fülhallgatónak 😊 így talán nem gubancolnám össze

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szabásminták tárca/táska keretekhez

Tulipános, 6 zsebes tavaszi/nyári táska elkészítési leírás és ingyenes szabásminta ~*~ Tulip Bag with 6 pocket free pattern and tutorial

Ovis hátizsák - SK