Kraft papír - általános ismertetö - Generally about Kraft Tex Paper

Varrható, mosható, szabható, nyomdázható, festhető, kézzel hímezhető, dísztűzéssel díszíthető, patentozható, riglizhető .... első körben, pár nap ismeretség alapján erre jutottunk. A további kísérletezgetések után és remélhetőleg a Tőletek kapott visszajelzések után bővülni fog még ez a felsorolás :)


Első pillantásra, tapintásra egy erős, masszív papírt látunk, érzünk, amivel hihetetlen, hogy mit meg nem lehet csinálni. Kellemesen ötvözi a bőr és a textil pozitív tulajdonságait, sok helyen láttam, hogy "vegán bőr"-nek nevezik.


Varrhatjuk géppel és kézzel is. Ha sok réteget varrunk együtt akkor válasszunk kicsit vastagabb varrógép tűt. Hasonlóan mint a bőrnél a varrásunkat nem érdemes visszabontani és javítani, mert a kraft papírban a tű ütötte lyukak megmaradnak. Próbáljunk meg elsőre tökéleteset alkotni. A varrások elején és végén, az elerősítéseknél ne varrjunk vissza túl hosszan és sokszor, hogy a sok egymás mellé kerülő tű leszúrásból adódóan nehogy elszakadjon a papír. Nem kell megijedni, működik az elerősítés, de elég egy 5-7 mm-es visszavarrás. A Kraft papír varrásakor gombostűt sem tudunk használni, érdemes beszerezni a foltvarrók által közkedvelt csipeszt, amivel a darabjaink oldalát fogjuk össze, így akadályozva meg az elmozdulásukat.

A gépi dísztűzés kontrasztos cérnával nagyon jó móka, látványos díszítési mód:


Díszítheted az asztali tárolódat, tolltartódat, füzet borítódat, stb ...  kézi hímzéssel is. Próbálj meg aránylag vékony tűt választani, amibe még be tudod fűzni a cérnát vagy fonalat, hogy minél kisebbek legyenek a lyukak amiket a papírba öltesz. Ceruzával előrajzoltam a mintát, előre megcsináltam a lyukakat a tűvel (mert ugye ez másképp megy mintha textilt hímeznénk, hímzés közben alulról nincs lehetőség többször felbökni a megfelelő pozíciót keresve, mert csak egy lyuk lehet) és pikk pakk ment a hímzés:



A Kraft papír szabása egyszerű, hasonló mint a textilé. Javaslom, hogy ne azt az ollódat használd amivel textilt szabsz, különíts el erre a célra egy "kraft papír" vágó ollót. Kipróbáltam, a sima, egyszerű papírvágó ollóval is lehet szabni, de láthatóan szebb vágott szélt kaptam amikor egy szabóollót használtam. Körkéssel is szépen vágható.

A Kraft papírt meggyűrve, bevizezve, majd átvasalva egy új textúrát kapunk. Ha patinás, viharvert, vintage hatást szeretnénk elérni akkor szabjuk ki a projektünk darabjait, bátran gyűrjük össze őket:

  
Vizezzük be jól (nem eláztatásra gondolok) a csap alatt a darabjainkat, csöpögtessük le a vizet, majd vasaljuk át a papírt és kezdődhet a hajtogatás, varrás, a project elkészítése:


A Kraft papír mintázására kipróbáltuk az akril festéket és szuperül működik. Festeni nem tudunk :) így stencileket használtunk. A festéket frissen le tudtuk mosni a stencilről, így újra használhatóak. Mikor már teljesen megszáradt a festék, vizes ujjal megdörzsöltem és nagyon szépen megmaradt a minta, kicsit sem kenődött el.

Köszönjük a festékeket és a stencileket a Művészbejáró-nak.



A scrapbook-ozás miatt kedvenc díszítésünk a tintapárnás nyomdázás. Víz bázisú tintapárnákat használtunk és szilikonos, valamint gumi nyomdákat és oltári szépen mutatnak a Kraft papírokon.

Ezek a minták azonban vizes ujjal való dörzsölés esetén kicsit elmaszatolódtak, ezt csak azért mondom, hogy pl. táska varráshoz ezt a díszítést ne használjátok, - ill. lehet használni, csak más tinta szükséges - minden más kiegészítő esetén nagyon széles skálát nyit a díszítésre:




A múlt héten készített asztali kis tárolónkra név tábla is került és gyönyörűen lehet a Kraft papírra alkoholos filccel írni:

 

És még egy fantasztikus díszítést próbáltunk, a SIZZIX géppel a Kraft papír felületét domboríthatjuk különböző sablokkal:



KRAFT papír felhasználási területek:

TÁSKÁK


Tetszik? Én csináltam :)

TÁRCÁK


Tetszik? Én csináltam :)



TÁROLÓK


A felsorolás nem teljes, bővíteni fogjuk ...

Remélem tetszett :) Ha van kedved írj hozzászólást, köszönöm!
Szilvi 

Megjegyzések

  1. Milyen erossegu varrogeptut javasoltok hozza? 80-90-100? Varrogeptalp? Elviszi a sima, vagy erdemesebb mast hasznalni, ha van? Borvarro talpat esetleg? Vagy felesleges?
    Koszonom :)

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. Hol lehet megvásárolni a barna mosható papírz?

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szabásminták tárca/táska keretekhez

Tulipános, 6 zsebes tavaszi/nyári táska elkészítési leírás és ingyenes szabásminta ~*~ Tulip Bag with 6 pocket free pattern and tutorial

Ovis hátizsák - SK