Üveglencsés ékszer készítés - DIY glass cabochon jewelry

Az utóbbi napokban a gyönyörű napsütés láttán azt is hihettük volna, hogy tavasz van. Persze ez az álomkép addig él amíg ki nem tesszük a lábunkat a szeles, fagyos utcára. De ha már bárhogy felmerül a szó mint tavasz .... vagy napsütés ... akkor én személy szerint máris nyúlok az ékszer alapokhoz :)

Azért szuper jók ezek a nyakláncok, mert mi magunk készíthetjük el őket és teljesen a saját ízlésünk szerint alkothatunk. Hát kell ennél több?!? :)





Az üveglencsés ékszerek elkészítéséről már meséltem részletesen EBBEN a blog bejegyzésben, de gondoltam, nem árthat ha megint megmutatom.

Szükséges alapanyagok és kellékek:

- pillanatragasztó
- olló
- papírtörlő


Az elkészítés menete:

1. A lencse méretének megfelelően vágd ki a papír alapot.

2. Az asztalra egy újság lapot terítek és arra egy konyhai papír törlőt (az nem jó ha több réteg van az asztalon, mert ha túl puha a felület akkor beszorulhat a levegő a lencse alá, ami a kész ékszeren fényes foltként jelenik majd meg).

A kivágott papír alapra középre teszek egy nagyobb adag üveg ragasztót (3-4 csepp egy 30 mm-es minta esetén) és a középső nagyobb adag fölé, alá, jobbra és balra 1-1 cseppet (nem kell aggódni a mennyiségek miatt, a felesleg kifolyik majd a szélére, inkább több legyen mint kevesebb).

Mikor nyomom a ragasztót a flakonból, akkor ha buborék jön azt a törlőpapírba törlöm, ezt addig csinálom míg nem látom, hogy a tiszta ragasztó jön a flakonból.

Ha mégis buborék lenne a papír alapon lévő a ragasztóban akkor azt egy gombostű hegyével kihúzom a papír alap szélére.



3. Ráteszem a lencsét a papírra és csak annyira nyomom meg (1-2 másodpercig, nem nagyon, mert akkor nem marad elég ragasztó a papír és a lencse között és ez foltosodást okozhat), hogy a felesleges ragasztó kifolyjon oldalt. Talán úgy tudom a legjobban megfogalmazni a mennyiséget, hogy akkor jó ha már nem csúszik el a lencse a papíron.

Ha kifolyt oldalt valahol a ragasztó akkor kb fél perc után óvatosan odébb helyezem a lencsét, hogy ne ragadjon a papír törlőhöz.

Ha valami nagyon nem sikerült és látod, hogy 'kikergethetetlen' levegő buborék van a papír és a lencse között ami csúnya foltként díszeleg majd, akkor áztasd vízbe a lencsét a papírral együtt. 10-15 perc múlva szépen most le a maradék papírt és a ragasztót az üvegről. Így 'csak' a papír alap vész kárba, az üveg lencse újra használható.



4. Hagyom száradni 3-5 percig, majd óvatosan letörlöm a ragasztót a lencse oldaláról ha kifolyt valahol. Ha már így nem tudom letörölni akkor egy nedves ronggyal megdörzsölöm vagy olló élével levakargatom.
Hagyd száradni 20-30 percet. Ha valahol kilóg a papír a lencse alól azt nagyon óvatosan vágd le. Ne egy ívben az egészet, hanem kis részletekben, egyenes szakaszokban vágd le. Fontos, hogy ne feszítsd meg a papírt, mert lepattanhat a lencséről és akkor nem lesz szép.


5. A fém medál közepére tegyél zselés pillanatragasztót és helyezd a fém medál tányérjára, középre a papír alapos lencsét.



 

Remélem tetszett :) Ha van kedved írj hozzászólást, köszönöm!

Megjegyzések

  1. Köszönöm ezt a bejegyzést, ebből rájöttem, hogy én túl kevés ragasztót használok :). Most már csodaszépek lesznek az én nyakláncaim is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy hasznosnak bizonyult a leírás. Picit több ragasztóval tökéletes lesz meglátod :)

      Törlés
  2. Szia!

    Képzeld én úgy jártam, hogy az üveglencse kb fél mm-el kisebb mint az ékszer alap. Gyűrűt készítettem, kézmosáskor egy kicsi víz érte, és szerintem befolyt azon a kis résen és a 250 grammos karton rétegei nem bírták, és elváltak egymástól. :(
    Most úgy fogom megpróbálni, hogy több ragasztót rakok az ékszerre, hogy mindenképp kifolyjon oldal így talán betömi a ragasztó a rést. PVAc ragasztót használok. Esetleg más ötlet?
    Köszönöm előre is :)

    VálaszTörlés
  3. Szia,ha ez az eljárás pamut anyaggal is működik vagy másmilyen ragasztot javasolsz? Köszönöm a segítséget :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szabásminták tárca/táska keretekhez

Tulipános, 6 zsebes tavaszi/nyári táska elkészítési leírás és ingyenes szabásminta ~*~ Tulip Bag with 6 pocket free pattern and tutorial

Ovis hátizsák - SK